
مدرسه نواب ـ استاد اخلاق حوزه علمیه، گفت: بعد از نمازها هر روز میتوان موضوعی را قرار داده و بهعنوان عبادت روی آن فکر کنیم، مثلا امروز فکر کنیم که اخلاق من در خانواده چطور است، فردا به اینکه روش تدریس من چطور است و بسیاری مراقبتهای دیگر که همه عبادت محسوب میشود.
به گزارش خبرنگار روابطعمومی مدرسه علمیه عالی نواب، حجتالاسلام مهدی عدالتیان، استاد حوزه علمیه خراسان در جلسه درس اخلاق این هفته این مدرسه با اشاره به حدیثی از امیر مؤمنان(ع)، گفت: اگر بخواهیم نکتهای کلیدی از فرمایشات حضرت علی(ع) در خصوص اخلاق را بررسی کنیم، مسئله ضرورت اخلاق است که ایشان از منظر خدعهگری نفس مطرح کرده و میفرمایند: کسی زود به این نتیجه نرسد که اخلاقش خوب است.
وی توضیح داد: حضرت در کلامی کوتاه و پرتأکید میفرمایند: بهدرستیکه همانا نفس تو بسیار خدعهگر است، یعنی وقتی انسان روی تقوا کار میکند، نفس او خدعه میکند و زود خوشحال میشود که قدمهایی برداشته و نمره خوبی دارد، اما نباید به نفس خود حسن ظن داشته و باید در نیتها و نگاهها دقت بیشتری کند.
وی افزود: منظر دوم، توجه به پایان کار است که امیر مؤمنان(ع) مکرر آن را از عوامل خودسازی میدانند، همچنین در فرمایشات امام جعفر صادق(ع) آمده که بیشترین عبادت اباذر، فکر کردن و عبرتگرفتن بود، علامه مجلسی نیز در کتاب بحارالانوار بحثی در این زمینه آورده و کیفیت این عبادت را آموزش میدهند، یعنی برای تفکر نیز مثل قرائت قرآن یا تسبیحات اربعه، میتوان وقتی در روز تعیین کرد.
حجتالاسلام عدالتیان تأکید کرد: حتی بعد از نمازها هر روز میتوان موضوعی را قرار داده و روی آن فکر کنیم، مثلا امروز فکر کنیم که اخلاق من در خانواده چطور است، فردا به اینکه روش تدریس من چطور است و بسیاری مراقبتهای دیگر که همه عبادت محسوب میشود.
وی تصریح کرد: یکی از فکرهای انسان به فایده و عاقبت کار خود این کلام امیر مؤمنان(ع) است که میفرمایند: چقدر تفاوت است بین دو عمل، عملی که لذتش تمام میشود ولی گرفتاری و عقوبتش باقی میماند و عملی که سختی و رنجش تمام میشود ولی اجرش باقی میماند؛ مثلا وقتی انسان میخواهد کار خوبی انجام دهد ولی حوصله آن کار را ندارد، اگر به عاقبت کار فکر کند که سختی از بین میرود ولی اجرش باقی میماند، باعث میشود که آن کار را انجام دهد.
وی افزود: سومین منظر در فرمایشات امیر مؤمنان(ع)، مداومت بر کار خوب است، زیرا بعضی مواقع ورود به کار خوب آسان است ولی نگه داشتن آن حالت بسیار سخت است، حضرت در اینجا جملهای دارند و اشاره میکنند که میتوانید اهل تلاش و کار خیر باشید، زیرا وقت برای استراحت زیاد است: در تحصیل کمالات و ثواب مداومت داشته باشید، زیرا خداوند برای عمل مؤمن نهایت و پایانی قرار نداده است مگر با مرگ.
این استاد حوزه علمیه در پایان، گفت: البته انسان به استراحت نیاز دارد ولی باید به کم قناعت کند، زیرا در روایات آمده است که مردم خواب هستند و وقتی مرگشان فرا رسید بیدار میشوند، یعنی هرچه انسان بیشتر از عمرش خوب استفاده کند ارزش دارد، چنانکه امیر مؤمنان در جایی دیگر میفرمایند: شب و روز از تو میگیرند (عمر، نور چشم، قوه بازو و...) تو هم از شب و روز چیزی بگیر.