
مدرسه نواب ـ استاد کارگاه مهارت منبر، گفت: در منبر یا کاغذ را نگیرید یا اگر باز کردید ذهن مستمع تا آخر به آن پرت میشود و باید بلافاصله تکلیف آن را مشخص کرد، یعنی یا موضعگیری کرد یا متنش را خواند که حواس مستمع پرت نشود.
به گزارش خبرنگار روابطعمومی مدرسه علمیه عالی نواب، حجتالاسلام مرتضی دهشت در آخرین جلسه کارگاه مهارت منبر که در این مدرسه برگزار شده بود، با اشاره به اینکه مهارتهای رفتاری یعنی سخنران مهارتهایی را در رفتارش پیاده کند که قبلا یاد گرفته است، گفت: یکی از این مهارتها، رفتار با جایگاه منبر است مثل نوع ورود و نشستن و استفاده از فراز و بالای منبر.
وی افزود: دوم اینکه وقتی نشستیم باید درست از ابزار و امکانات استفاده کنیم ولی از ابزاری که انحراف ایجاد میکند بپرهیزیم مثلا درست است که امکانات روز اجتنابناپذیر است ولی با استفاده از آن در منبر اولین انحراف در ذهن مستمع ایجاد میشود که مارک و مدل آن ابزار آن چیست، بنابراین آثار منفی این ابزار بیشتر از آثار مثبت آن است، مثلا تلفن همراه حتما باید روی حالت سکوت باشد.
وی تصریح کرد: نکته بعدی اینکه در منبر یا کاغذ را نگیرید یا اگر باز کردید ذهن مستمع تا آخر به آن پرت میشود و باید بلافاصله تکلیف آن را مشخص کرد، یعنی یا موضعگیری کرد و یا متنش را خواند که حواس مستمع پرت نشود.
حجتالاسلام دهشت، ادامه داد: همچنین در منبر نباید به سؤالی پاسخ داد چون درخواستها زیاد میشود و قاعده منبر متکلموحده است و با همایش و جلسه پرسش و پاسخ فرق دارد، مگر اینکه فردی بخواهد جلسه را برهم بزند که باید جلسه را مدیریت کرد، البته هرگز نباید با او مقابله کرده و موضعگیری کرد.
وی، نکته بعدی را سیستمهای صوتی دانست و گفت: سخنران نباید مستقیم به تنظیم سیستم صوت ورود پیدا کند، همچنین نباید تند صحبت کرده و موضعگیری کند، زیرا منبر لطافت دارد و نباید از نقش آن در تأثیرگذاری بیشتر، غافل شد.
وی افزود: گام بعدی مسائل کلامی است و اولین نکته در القاء کلام این است که تقلید نکنیم زیرا یک جنبه مثبت و 10 جنبه منفی دارد مخصوصا الان که وسائل ارتباط جمعی پیشرفت کرده و برخی سبکها شناختهشده است و اگر خیلی خوب تقلید شود هم مستمع به کسی امتیاز میدهد که از او تقلید شده است، همچنین تقلید رفتاری هم گاهی صورت میگیرد که البته کمتر در ذهن مستمع میماند ولی باز هم برای مستمع ذهنیت ایجاد میکند، زیرا بلافاصله ذهن مستمع شروع به مقایسه میکند.
این استاد حوزه علمیه خراسان در پایان، گفت: اینکه در روضهخواندن با صوت خوانده شود یا معمولی، بستگی به فرد، توانایی و سلیقه او و نیز مصلحت جلسه دارد و در اینجا هم نباید از روضههای معروف تقلید شود زیرا سریع ذهن مستمع به شخص اصلی منحرف میشود و اشکالات منبری را نسبت به آن شخص میشمارد، البته در محتوا میتوان از فرمایشات بزرگان یا روضههای مداحان استفاده کرد و در این کار باید بسیار منبر بزرگان را گوش کرد.