
مدرسه نواب ـ هشتادویکمین جلسه دفاع پایاننامههای سطح سه مدرسه علمیه عالی نواب به اثر «رابطه عدل الهی با اعطاء عوض بر مصائب و آلام»، اختصاص داشت که در این مدرسه برگزار شد.
به گزارش خبرنگار روابطعمومی مدرسه علمیه عالی نواب، هشتادویکمین جلسه دفاع پایاننامههای سطح سه این مدرسه با دفاع از اثر «رابطه عدل الهی با اعطاء عوض بر مصائب و آلام»، نوشته حجتالاسلام حسن خفاجه، دانشآموخته رشته کلام اسلامی مدرسه نواب، هفته گذشته در این مدرسه برگزار شد.
نگارنده پایاننامه در ابتدا در دفاع از اثر خود، گفت: مسئله اصلی تحقیق این است که چه ارتباطی بین عدل الهی با یکی از فروعات آن که مسئله اعطاء عوض است بر مصائب و آلام، برقرار است که در پنج فصل بررسی شده است.
وی افزود: فصل اول مقدمه این پژوهش، شامل تفصیل اصل مسئله، ضرورت بحث، اهداف، پیشینه، روش کار، نوآوریها و محدودیتهای این تحقیق است و فصل دوم کلیات و مفاهیم اساسی که در مسئله محل بحث دخیل بوده و باید بررسی میشده است مثل مراد از رابطه، عدل، انواع عدل الهی، انصاف، اعطاء، استحقاق، عوض، مقایسه بین ثواب، عوض و تفضل و نهایتا اینکه مراد از مصائب و آلام در عنوان پایاننامه چیست.
وی فصل سوم را درباره عدل الهی و مبانی آن دانست و گفت: در این فصل بیشتر، مسئله حسن و قبح عقلی بررسی شده که بنابر مشهور میان متکلمان، پایه و اساس مسئله عدل الهی است و در ادامه نیز به متفرعات حسن و قبح عقلی پرداخته شده است مثل آلام و اعواض.
حجتالاسلام خفاجه ادامه داد: فصل چهارم درباره مسئله اعطاء عوض، احکام و ادله وجوب آن است که به این موارد پرداخته است: اعطاء عوض از منظر عدلیه، ادله و احکام آن و در مقابل آن اشاعره که آن را انکار میکنند، در ادامه نیز وقتی ادله اعطاء عوض ثابت شد باید به اسباب وجوب عوض پرداخت مثل انزال غمها، اوامری که خداوند دارد و تمکین غیرعاقل.
وی افزود: فصل پنجم که رسالت اصلی این تحقیق است عدل الهی و وجوب اعطاء عوض را بررسی میکند که شامل این مسائل است: ربط وجوب عوض با عدالت خداوند در سه نوع عدل تکوینی، تشریعی و جزائی، اثبات رابطه وجوبی بین عدل الهی و اعطاء عوض در عدل تکوینی، اثبات رابطه غیروجوبی بین عدل الهی و اعطاء عوض در عدل تشریعی و عدل جزائی.
در ادامه این جلسه حجتالاسلام علیاکبر نوایی و دکتر علیرضا کهنسال، اساتید داور، حجتالاسلام سیدمجید میردامادی، استاد راهنما و حجتالاسلام مهدی مقامی، استاد مشاور نیز به بیان نظرات خود درباره این پایاننامه پرداختند و در پایان پس از جمعبندی این اثر با امتیاز بالا پذیرفته شده و نیاز به اصلاحات نداشت.