
مدرسه نواب – یکی دیگر از جلسههای دفاع پایاننامههای سطح سه مدرسه نواب با موضوع «منطق تعریف در روایات رضوی علیهالسلام» اثر سیدعلی جعفریان، برگزار شد.
به گزارش خبرنگار روابطعمومی مدرسه علمیه عالی نواب، جلسه نودودوم دفاع پایاننامههای سطح سه این مدرسه با موضوع «منطق تعریف در روایات رضوی» اثر سیدعلی جعفریان، دانشآموخته رشته کلام اسلامی مدرسه نواب، هفته گذشته در این مدرسه برگزار شد.
نگارنده پایاننامه در ابتدای جلسه در دفاع از اثر خود گفت: در این رساله منطق تعریف و روایات رضوی به هم عرضه شده است، ملاک اصلی روایات بوده و بیشتر از کتابهای معتبر روایی نقل شده است، البته پیشفرض این بوده که مستقیم از امام رضا(ع) بیان شده باشد؛ بنابراین سند روایات بررسی نشده است؛ همچنین هرجا روایتی در تأیید منطق آمده است آن را آورده و مؤیدی دروندینی برای تأیید یا رد منطق تعریف نیز آمده است.
جعفریان ادامه داد: این پایاننامه، در بخشهای مختلف منطق، اشکالات منطق تعریف را بررسی کرده و بر این اساس منطق جدیدی به نام تعریف سیستمی پایریزی شده که نوآوری این رساله بوده و در بخش چهارم آن آورده شده است.
وی با اشاره به اینکه این اثر چهار بخش دارد، گفت: بخش اول، کلیات، شامل تبیین، تعریف، اهداف و... است، بخش دوم، تقسیم تعاریف لفظی بر اساس منطقدانان جدید و بخش سوم، تعاریف حقیقی است که بیشتر به مباحث تعاریف سنتی و منطقدانان سنتی پرداخته است.
وی، نفی نگاه سطحی از احادیث امام رضا و کشف رابطه منطقی بین روایات را از اهداف فرعی این پایاننامه دانست و گفت: پرسش اصلی این است که روش و اقسام تعریف در روایات امام رضا چگونه بیان شده و دستگاه مفاهمهای که ایشان بهکار بردهاند، چیست؟
وی افزود: فرضیه این جستار آن است که منطق تعریف در کلام امام رضا(ع) گستردهتر از منطق ارسطویی است؛ همچنین روش این پایاننامه کتابخانهای با ابزار تفکر نقدی است و کاربرد آن بیشتر برای فلاسفه و روش برداشت حدیث برای کسانی است که علوم حدیث میخوانند.
گفتنی است، این جلسه با حضور استاد راهنما، داوود حیدری، استاد مشاور، دکتر سیدمجید ظهیری، و استاتید داور، حججاسلام مرتضی نوورزی و مصطفی فقیه اسفندیاری، برگزار شد و در پایان، پس از جمعبندی آنها، این پایاننامه با امتیاز بالا پذیرفته شد.