به گزارش روابط عمومی مدرسه علمیه عالی نواب در حاشیه دومین اجلاسیه پژوهش این مدرسه، از کتاب “قلمرو حاکمیت اراده در وقف” به عنوان اولین اثر انتشارات صالحیه نواب رونمایی شد.
این کتاب که حاصل تلاش‌های علمی و پژوهشی نویسنده محترم حجت‌الاسلام مجید استادمؤدب‌خوشرو است، مزیّن به تقریظ حضرت آیت‌الله‌العظمی سبحانی (حفظه‌الله) می‌باشد.

در این کتاب می‌خوانیم:

به موجب اصل آزادی اراده که یکی از نتایج اصل حاکمیت اراده است، شخص ضمن آزادی انتخاب قالب قراردادی و طرف قرارداد، در خصوص محتوای قرارداد نیز از آزادی برخوردار است و می‌تواند نسبت به محتوای قرارداد، مادامی که مخالف مقتضای ذات عقد، اصول کلی حقوقی و قوانین آمره نباشد، هر توافقی را انجام دهد.
با وجود این، حاکمیت اراده طبق نظر مشهور فقها و حقوقدانان در برخی از قراردادها از جمله وقف، محدود شده و بسیاری از شروط و ترتیبات در وقف قابل توافق و اندراج نمی‌باشد.
در نوشته حاضر که مبتنی بر روش تحلیلی-توصیفی است، این نتیجه به دست آمده که هرگاه اعمال اراده واقف منجر به تغییری در وقف شود که در ضمن عقد پیش بینی نشده است، این‌گونه اعمال اراده‌ها مردود بوده و واقف نمی‌تواند در این خصوص تصمیمی بگیرد ولی هرگاه اعمال اراده واقف در متن عقد به صورت شرط یا هر ترتیب دیگری پیش بینی شده باشد، علی القاعده اراده وی تحت پوشش اصل حاکمیت اراده قرار داشته و امکان اعمال اراده برای واقف وجود خواهد داشت. با وجود این، مواردی که اعمال اراده منتهی به تغییر اساسی در وقف می‌شود ولو با شرط ضمن عقد، امکان‌پذیر نخواهد بود.

همچنین بخوانید...